Näin lisäät kiitollisuudella jaksamista.
Näkökulmaa Suomalaisuudesta maailmalta käsin.

Personal Trainer

Kiitollisuus lisää jaksamista ja selvytymistä arjessa

Kiitollisuudella on vahva yhteys hyvinvointiin ja onnellisuuteen. Kiitollisuudella on iso merkitys ihmisten selviytymisessä ja arjessa. Se on tässä ja nyt elämistä sekä sen arvostamista ja huomaamista mikä elämässä on hyvää. Terveyden näkökulmasta kiitollisuus on yhteydessä ainakin unen laatuun ja useiden tutkimusten mukaan yhteys löytyy myös parempiin ihmissuhteisiin. Kiitollisuus on vastavoima negatiivisille tunteille kuten kyynisyydelle, kateudelle ja katkeruudelle. Kiitollisuutta pidetään pysyvänä tapana suhtautua elämään, ihmisiin ja itseensä. Se on myös taito, mitä voi parantaa alkamalla huomioida itsestään selvänä pitämiä asioita.

Autumn

Näkökulmaa Suomalaisuudesta maailmalta käsin

Viimeisen 10 vuotta olen viettänyt suurimman osan itsenäisyyspäivistä ulkomailla. Vuoden 2013 itsenäisyyspäivä meni Etelä-Afrikassa ja TV ruudut sekä kadut täytti Nelson Mandelan kuoleman muistojuhlat. Vuosi sitten olin Australiassa upealla Fraiser Islandilla, Australian palojen ympäröimänä. Etäisyys asioihin antaa usein perspektiiviä ja niin myös Suomalaisuuden sekä Suomen itsenäisyyden suhteen. Meillä on upea maa, luonto ja mahdollisuudet – olemme monessa suhteessa hyvin onnekkaita. Ainakin itse osasin tämän asian todella ymmärtää vasta etäisyydestä päästä katsomalla.

Maailmalla meitä arvostetaan täsmällisyydestä, luotettavuudesta ja kovasta työn teosta. Suomalainen sisu ei ole pelkkä korulause, vaan tämän ominaisuuden vuoksi olemme haluttua työvoimaa. Meitä on toki moneen junaan, mutta Suomalaiset ovat myös pääasiallisesti todella ystävällisiä ja avuliaita – minkä havaitsin selkeänä kontrastina viime kerralla tullessani takaisin Suomeen melkein puolen vuoden reppureissulta. Luotamme ja olemme aitoja. Oman sanan pitäminen on meille kunnia-asia. Monessa maassa ystävällisyyttä on antaa katteettomia lupauksia esimerkiksi siitä, että nähdään – eikä sitten kuitenkaan nähdä. Kysytään mitä kuuluu, mutta toista ei oikeasti kiinnosta. Suomalainen kun sopii, voit luottaa, että hän haluaa nähdä. Suomalainen on paikan päällä sovitusti ja kysyessään kuulumisia, hän haluaa tietää, miten sinulla menee. Selkeää ja yksioikoista. Tämän vuoksi oli välillä todella helpottavaa törmätä omiin heimolaisiin, Suomalaisiin maailmalla.

Metsätonttujen kieltä ja mökkisaunaa

”Puhu jotain Suomeksi” pyysi norjalainen reissukaverini. ”Se kuulostaa ihan pienten metsäntonttujen kieleltä”. Niin, meillä on yksi maailman vaikeimmista kielistä. Ihan oikea salakieli, josta myös Taru Sormusten Herrasta kirjoittaja, Tolkien lainasi sanoja maailman kuuluun tarinaan.

Suomen kielessä emme turhaan jakele kiittelyitä, vaan pyytelyt on piilotettu äänenpainoihin ja sävyihin. Aina se ”Please, Could you ja Thank you” – jää jossain kohti englantia puhuessa ja sitten hävettää. Suomessa ei tarvitse häpeillä, kun ”turhat” sokerikuorrutteet jää pois ja kaikki ymmärtää sinut kuitenkin ystävällisenä.

Meidän erikoisuudet: avantouinti, sauna, vihtominen, mökkeily ja joulun vietto – ovat hienoja tapoja mitkä näkee vasta kaukaa. Ruuat: mämmi, karjalanpiirakka, lakritsi, salmiakki, paistetut muikut, letut ja ruisleipä. Vain suomalainen voi ymmärtää, kun kerrot kaipaavasi kunnon mökkisaunan löylyjä vihdan kanssa sekä tuoretta ruisleipää.

Sisukas kansa, joka pimeydessä monien etujen valtakunnassa vaeltaa

Kaamos ja keskiyön aurinko. ”Miten kukaan voi elää sellaisessa paikassa, missä ei näe aurinkoa kolmeen kuukauteen” tai ”Miten te voitte nukkua, jos aurinko ei laske ollenkaan?” Kysyvät järkyttyneenä ja hämmentyneenä kanssamatkustajat maailmalla. Hyviä kysymyksiä. Ehkä viimeisen parin vuoden aikana olen sitä miettinyt, kuinka ääriolosuhteissa oikeasti elämme valon ja pimeyden vaihtelun kanssa. Meillä ei ole, ainakaan vielä, hirmumyrsyjä, laajoja metsäpaloja tai muita todella tuhoisia sään ääri-ilmiöitä, mutta meillä on kaamos. Vaatii aikamoista sitkeyttä todentotta mennä joka vuosi kolmen kuukauden pimeyden läpi. Nostan hattua meille.

Terveydenhuolto- ja ilmainen koulutus. Maailman mittakaavassa olemme aivan erityisasemassa. Meillä on ilmainen koulutusjärjestelmä ja käytännössä kenestä vaan voi tulla minkä tahansa ammattikunnan edustaja. Meillä on mahdollisuus uudelleen kouluttautua ilmaiseksi, jos aiempi koulutus ei miellytä tai sitä on syystä tai toisesta mahdotonta jatkaa. ”Teillä on ilmainen koulutus ja teille vielä maksetaan siitä, että te kouluttaudutte?” Maailman muiden maiden matkaajien ilme ei voisi olla hölmistyneempi, kun kerron meidän Suomalaisten elämästä. Lisäksi Suomalainen koulutus on maailmalla arvostettu. Mikäli sairastumme vakavasti tai saamme esimerkiksi sairaskohtauksen – meitä autetaan terveydenhuollossa ja saamme varmasti apua, riippumatta varallisuudesta tai vakuutuksista mitä olemme ostaneet.

Suomen passilla pääsee mihin maahan tahansa. Juttelin Meksikossa yhden suositun ravintolan pyörittäjän kassa – nuori ja fiksu parikymppinen mies. Hän kertoi, että ei ollut ikinä nähnyt lunta ja hänen suurin unelmansa olisi päästä hiihtämään. Tokaisin että ostat vaan lentolipun ja menet. Hänen ilmeensä synkkeni. ”Olen hakenut viisumia monta kertaa Yhdysvaltoihin, mutta sitä ei ole myönnetty. Ehkä se joskus vielä myönnetään”. Tajusin hänen ilmeestään, että viisumia ei hyväksyttäisi ja todennäköisesti hän ei ikinä pääsisi toteuttamaan unelmiaan: näkisi lunta ja hiihtäisi. En ollut ikinä ajatellut, että miten etuoikeutettuja olemme. Voimme varata lentoliput mihin tahansa maahan ja meidän ongelma on lähinnä se, kuinka monet kengät pakkaamme mukaan. Useamman kuin kerran olen päässyt jonojen ohi ilman selvityksiä, saanut työviisumin samantien ja välttänyt tarkastukset – vain sillä, että olen Suomalainen.

.

Meillä on turvallinen maa, puhdas luonto ja erikoinen kulttuuri. Olemme sisukkaita, luotettavia ja sanamme mittaisia.
Meillä on mahdollisuuksien maa.
Olkaamme kiitollisia siitä mitä meillä on.
Hyvinvointia luonnosta

TOP 5 Suomessa ja Suomalaisuudessa, mistä minä olen kiitollinen

  1. Meidän puhtaasta luonnosta ja ilmasta
  2. Ilmaisesta koulutuksesta ja sen tuomasta mahdollisuudesta sekä vapaudesta kenen vain saavuttaa mitä vaan
  3. Tasa-arvo – naisena olen yhdenvertainen miesten kanssa
  4. Suomalainen joulu, sen tunnelma ja suomalaisten auttava joulumieli
  5. Suomen kesä

Tehtävä: Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa.

Listaa kaksi kertaa viikossa 3-5 asiaa, mistä olet kiitollinen.

Jatka kuuden viikon ajan.

Lähteet: Työterveyslaitos.

Personal training_dreamcoaching

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.