Mitä on Stressinhallinta ja resilienssikyky sekä miten niitä päädyin valmentamaan?

Stressi ja voimavarat

Korona vuosi on rankalla kädellä pyyhkäissyt minunkin elämää monella eri elämän osa-alueella. Ilon aiheita on välillä saanut ihan miettimällä miettiä, jaksaminen on ollut kortilla ja suunta on ollut hukassa. Rakastan tavoitteita ja suunnitelmaa löytyy moneen. Entä kun ne kaikki pyyhkäistään pois? Minun onneni oli ehdottomasti Stressinhallintavalmentaja -koulutus, jossa oma elämä pääsi mylläykseen – kuten mielen valmennuksissa on tapana.

Vuosi sitten olin Harri Gustafsbergin workshopissa: ”Löytöretki mielen supervoimaan” ja mietin että: Ihan sama mitä maksaa niin näiltä tyypeiltä minun on saatava oppia lisää. Nyt ollaan asian ytimessä siinä, mikä on minun juttuni. Harrin koulutukset olivat loppuunmyytyjä, mutta onnekseni sain viime syksynä napattua paikan tälle kesälle kaavailtuun extra koulutukseen.

Harri Gustafsberg on toiminut parikymmentä vuotta Poliisin erikoisyksikkö Karhun operatiivisena johtajana. Hän on väitellyt tohtoriksi ja poliisin erikoisjoukkojen mielenhallinnan metodit ovat tieteellisesti todistettu toimivaksi. En siten tiennyt kuka olisi pätevämpi opettamaan resilienssistä ja stressinhallinnasta, kuin Harri.

Mitä on resilienssi?

Resilienssi tarkoittaa palautumis-, selviytymis- ja sopeutumiskykyä ennakoimattomissa, yllättävissä muutostilanteissa. Psyykkinen palautumiskyky on taito, jota tarvitsemme työssä ja vapaa-ajalla välttyäksemme turhalta hermoilulta ja stressin tunteilta. Resilienssikykyä on toisilla yksilöillä ja yhteisöillä enemmän kuin toisilla, mutta jokainen voi vahvistaa omaa kykyään hallita, sietää ja selviytyä haastavista tilanteista

Minkä takia olen niin kiinnostunut Stressinhallinnasta ja voimavaroista?

Stressinhallinta ja resilienssikyky on hyvin laaja kokonaisuus, missä yhdistyy vahvasti monta eri osakokonaisuutta: Ajattelu ja filosofia, mielen hyvinvointi ja ihmisen fyysiset resurssit eli oma fyysinen suorituskyky ja kunto. Ja mikä tässä kaikessa on hienointa: me voimme vaikuttaa näihin kaikkiin osa-alueisiin.

Opiskelin LCA Life Coachiksi viisi vuotta sitten, mutta koko ajan tuntui, että jotain puuttuu. Life Coachina opiskelemme hyvin laajasti elämän eri osa-alueita ja minulle jäi tunne että en täysin löytänyt tai hahmottanut omaa erikoisosaamisaluetta. Stressinhallintavalmentaja koulutus oli minun puuttuva palanen, missä koen pystyväni auttaa ihmisiä parhaiten. Pystyn nivoa yhteen kaiken tähänastisen osaamisen. Personal trainerina pystyn valmentamaan liikkumisen ja ravinnon optimaaliseksi. Kouluttautuneena ja vahvan osaamisen omaavana Fustra-konseptin valmentajana osaan huomioida istumatyön ja kehohuollon tärkeyden sekä tiedän niiden vaikutuksen kehon hyvinvointiin. First Beat hyvinvointivalmentajana tunnen voimavarojen ja palautumisen raamit. Pystyn tehdä FirstBeat-mittauksen ja pystymme yhdessä näkemään tarkasti ja luotettavasti sen, mihin kenenkin on syytä tarttua omassa arjessa tukemaan jaksamista. Life Coachina pystyn kattavasti liikkumaan eri elämän osa-alueilla ja sparraamaan sekä peilaamaan sen hetkistä tilannetta. Stressinhallintavalmentajana tunnen ihmisen fysiologisen stressin perustan ja käytän samoja metodeja stressinhallinnassa, mitä poliisin erikoisjoukot. Lisäksi yhdistän parikymmenen vuoden liikunta-alan kokemuksen ja melkein 10 000 yksilövalmennuksen kenttäkokemuksen valmennukseen. Palapelini alkaa esittää jo selkeää kuvaa. On hienoa, että pääsen tekemään ennaltaehkäisevää ja voimavaroja tukevaa työtä ihmisten stressinhallinnan parissa.

Stressinhallintavalmentaja

Äärirajoilla oman jaksamisen ja elämän kanssa

Henkilökohtaisessa elämässä olen nuoresta, reilun kolmenkympin iästä huolimatta kokenut paljon haasteita, menetyksiä, sairauksia, masennusta, uupumusta, traumaattisia tapahtumia, pitkäkestoista henkistä väkivaltaa ja luonnonkatastrofeja. En voi sanoa, että tietäisin miltä sinusta tuntuu, mutta tiedän mitä se on, kun on äärirajoilla oman jaksamisen ja elämän kanssa. Tiedän myös sen, että niistä voi selvitä. Joskus pitää pystyä päästämään irti omasta ylpeydestä ja pyytämään apua. Kukaan meistä ei selviä yksin. Tärkein oppi on kuitenkin se, että pitää olla tahtoa ja halua selvitä.

Stressinhallinta – ja voimavara valmennuksessa pääsen siis yhdistämään koko tähänastisen osaamiseni valmentajana. Corona on vienyt paljon, mutta myös tuonut. Välillä on hyvä päästää irti, pysähtyä oman elämän äärelle ja miettiä: ”mitä haluan?”. Lähteä rakentamaan yksi palanen ja askel kerrallaan. Tutkia ja kerätä ympärille tärkeät ihmiset, mentorit, valmennukset, opinnot ja työt. Olen nyt oikealla polulla, koska tiedän että tällä valitsemallani tiellä pystyn parhaiten auttaa ihmisiä. Lähes tyhjästä on rakennettu tämä vuosi ja nyt alkaa rakennelmat hahmottua. Tästä on hyvä jatkaa.

”No matter how difficult life becomes,
there is always hope.”

-Drew Pinsky-

Personal training_dreamcoaching

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.