Matkapäiväkirja 14.

Aika jättää hyvästit Australialle – Working Holiday vuosi pähkinänkuoressa

Brisbane / Cleveland

Rantalomaseikkailun jälkeen palasin tuttuun Brisbaineen. Whitsudaysilla tapaamani Johanna kertoi upeasta saaresta Clevelandin lähellä ja eihän se auttanut kuin ottaa lautta alle ja saareen. Luonnoltaan rikkaalta Stradbroke saarelta löytyi upeita rantoja, järviä, suoalue ja monia uhanalaisia eläinlajeja.

Maisemaähkyä ja kotoilua

Loppuaika Australiassa meni sukulaisten luona lomaillen. Pitkään reissanneet ovat puhuneet minulle siitä, ettei enää vain huvita matkustaa. En ole voinut ikinä ymmärtää miten matkustamiseen voisi kyllästyä? Nyt tiedän mitä se tarkoittaa. Minulle oli tullut maisema- ja matkustusähky (voi mikä ensimmäisen maailman ongelma..). Sen kerran, kun matkaan oli päässyt eli toteuttamaan ultimaattista unelmamatkaa, oli vaikea myöntää itselle, ettei jaksanut katsoa enää yhtäkään maisemaa tai kokea mieletöntä seikkailua. Näinpä parasta tässä kohti oli se, että sai lomailla sukulaisten luona hyvässä seurassa ja ihanassa kodissa tehden ihan tavallisia asioita. Matkasuunnitelmaa, Silta-sarjaa, salia, lisää uusia sukulaisia (näyttää vahvasti siltä, että minun pitää tehdä tulevaisuudessa vielä ainakin kolmas matka Australiaan) ja pullanteon opettelua ehkä parhaan pullan tekijän, Paulan opissa. Lisäksi tietysti yhteensä seitsemän kuukauden oleskelu Australiassa oli tehnyt Australiasta kodin ja siten sai rauhassa jättää jäähyväiset.

Kengurusaari liekeissä

Sain ikäviä uutisia Australian matkani viimeisellä viikolla, kuullessani Kenguru saaren ystäviltä, että saarella oli syttynyt todella pahat ja laajat tulipalot. Koko saari evakuoitiin ja puolet saaresta paloi. Oli rankaa nähdä uutisissa evakuoitujen joukossa tuttuja kasvoja ja saada viestejä saarelta ystäviltä, jotka kertovat kuinka heitä pelottaa eivätkä he tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Entinen työpaikkani ja merietanat pelastuivat viime metreillä. Saaren eläinpopulaatiosta arvellaan kuolleen puolet. Useiden harvinaisten lajien pelätään hävinneen kokonaan. Mielestäni parasta hunajaa koko maailmassa oli Kenguru saaren hunaja – ikävä kyllä myös nämä mehiläiset kuolivat palossa. Siten tähänastinen palojen kauheus konkretisoitui, kun sai nähdä oman entisen kotinsa, Kenguru saaren palavan.

Australian Working Holiday vuosi pähkinänkuoressa

Australia yllätti. Working Holiday vuonna koin enemmän kuin olisin ikinä odottanut.

Sain kuitata unelmani ulkomailla työskentelystä ja valitsin siihen ehdottomasti Australian upeimman paikan eli pienen 5000 asukkaan Kenguru saaren. Australian monipuolinen luonto hämmästytti: lämpöä oli +4 asteen pirteistä työaamuista Kenguru saarella, aina +50 asteen läkähdyttävään aavikkoon sisämaan Longreachissä. Australia oli yhtä kuin upea iso valliriutta ja sen korallit, valkoiset hiekkarannat, vesiputoukset, maailman vanhin sademetsä ja Australia päivän ilotulitukset Sydneyssä. ”G´day mate” tervehdyksen saattelemana sain sukeltaa Australialaiseen kulttuuriin sekä Ozzy-aksenttiin. Näin kenguruita joka aamu töihin mennessä auringon noustessa. Koalat keikkuivat laiskasti oksien nokassa ja örisivät öisin sademetsä-äänien saattelemana. Ehdin saada muutaman lähellä piti sydänkohtauksen hämähäkeistä sisällä ja ulkona. Sain todistaa elämäni kauheinta luonnonkatastrofia ja tuntea sen vaikutukset monella tasolla. Tapasin mielettömän mahtavia, ennennäkemättömiä sukulaisia – sain olla osa heidän perhettään ja kokea Suomalaisemman joulun mitä Suomessa. Tapasin suomalaisia, jotka olivat äärettömän ylpeitä juuristaan. Saunaa ja joulutorttuja palmujen katveessa. Mielettömiä kohtaamisia ja keskusteluita tapaamieni ihmisten kanssa. ”Muutos ei ole pahasta” opin Saksalaiselta 19- vuotiaalta. Tunneskaalassa sain kokea vuoden aikana kaikki mahdolliset tunteet mitä ihmiseltä voi löytyä. Opin paljon itsestäni ja rajoistani. Sain viisi vuotta suunnittelemani unelmamatkan Australiassa – ja mitään en muuttaisi.

Lempi sanontani Australiassa on ehdottomasti: ”No worries”, jossa yhdistyy merkitys ”Ole hyvä” ja ”Ei huolta”. Tämän sanonnan pakkaan ehdottomasti mukaan rinkkaani.

Äärettömän kiitollinen. Nyt haikein mielin kohti Uutta-Seelantia.

Omat Top 5’ Australia kokemukset

  1. Kenguru Island
  2. Great Barrier Reef
  3. Sukulaiset ja sukulaisten kanssa vietetty joulu
  4. Kengurut ja Koalat
  5. Daintree – Maailman vanhin sademetsä

Top 5 Matkavinkit Australiaan

  1. Välilasku on välttämätön jokatapauksessa, joten kannattaa ottaa pari yötä esim. Kiinassa tai Singaporessa. Näin välttää Jet Lagin.
  2. Varaa aikaa vähintään kolme viikkoa. Australiaan matkustus ottaa pari päivää ja maa on lähes Euroopan kokoinen. Turistiviisumilla voit olla 3kk ajan maassa.
  3. Mikäli olet 18-30 vuotias, ehdottomasti suosittelen avartamaan maailmaa Working Holiday -viisumilla. Working Holiday on yhdistelmä töitä ja lomaa.
  4. Australia on kallis maa (noin Suomen hintataso). Majoitus kannattaa ottaa hostellista tai jakaa majoituskulut reissukaverin kanssa. Lisäksi kannattaa ottaa majoitus, missä voit valmistaa ainakin osan päivän ruuista.
  5. Mieti ennakkoon mitä Australiassa haluat nähdä, maan iso koko yllättää.

“How lucky I am to have something that makes saying goodbye so hard.”

-Winnie The Pooh-

DreamCoaching_personal training-life coaching