Matkapäiväkirja 16.

Unohtumattomia elämyksiä ja ennennäkemättömiä kokemuksia
Uuden-Seelannin Pohjoissaarella

Auckland – Hahei - Rotorua - Lake Aniwhenua – Taupo –
Blue Duck Station

Hobitteja ja kiiltomatoja

Taru Sormusten herrasta fanina Must See -juttuja oli toki Hobittila eli Kontu, joka oli ihan niin upea kuin elokuvissa. Pikkuruiset pyöreäoviset Hobittikodit olivat kukkien ympäröimiä ja perhosia lenteli joka puolella. Vihreässä lohikäärmeessä (Pubi) oli ihana kotoisa ja hämyisä tunnelma. Takkatulen loimussa kumosimme paikalliset inkiväärioluet. Turisteja oli kuin muurahaisia ja tokihan jokaisen piti saada kuva Frodon ja Bilbon ovella, Samin asunnon ovella ja juhlapaikalla ja…

Yksi ehkä upeimmista ja erikoisimmista tähän astisista luontoelämyksistä oli kiiltomadot. Kallioluolan uumeniin vaellettiin ryhmänä ja haastavin kohta oli se, kun kaikkien piti olla aivan hiljaa, ettei kiiltomadot häiriinny ja himmennä valoaan. Meidät lastattiin pilkkopimeässä veneisiin ja vietiin hitaasti luolan uumeniin. Kallioluolan katossa roikkui alkueläimiä (alkueläin oli kuin pitkä jojo kirkasta limaa), jotka loistivat kirkasta valoa houkutellakseen ravintoa. Pilkkopimeässä luolan katto oli täynnä pienepieniä valoja ja näkymä muistutti lähinnä tähtitaivasta. Upea luonnon ihme!

Elämysbussilla matkaan

Matkareitti Pohjoissaarella:

Auckland – Hahei – Rotorua – Lake Aniwhenua – Taupo – Blue Duck Station – Raetihi – Wellington

Hahei – Rantaa, rantaa ja Cathedral Cove!

Hahei – Täällä on rantoja biitsikohteita kaipaaville! Tästä paikasta löytyi myös Narnia elokuvista tuttu, Cathedral Cove (kathedraalin muotoinen kallioluola), mahdollisuus vesiaktiviteetteihin kuten melontaan, vaaleanpunaisen hiekan ranta ja ranta, jossa pystyit kaivaa hiekkaan itsellesi kuuman lähteen kaltaisen altaan. Hahei oli pieni kylän, josta löytyi kauppa ja baari. Lähinnä ihmiset tulivat Haheihin nauttimaan luonnosta ja rannasta leirintäalueelle tai loma-asuntoihin. Vinkkinä: mikäli purilas-hammasta kolottaa, niin testaa paikallista Serial Grilleriä.

Rotorua – pieni tuliperäinen alkuperäiskansojen kaupunki

Rotorua on pieni tuliperäinen kaupunki, jossa 30% ihmisistä on alkuasukkaita eli Maoreja. Matka alkoi pienellä vaelluksella metsässä, joka oli kuin Avatar elokuvista. Kasvien lehdet olivat jättimäisiä ja puut olivat niin korkeita, ettei latvaa näkynyt. Puiden rungoista kasvoi sammalta ja muuta vihreää. En ihmettele miksi vaikutteita Avatar-elokuvaan on otettu juuri Uudesta-Seelannista.

Rotoruasta löytyy myös Wai-O-Tapu Thermal Wonderland. Rotoruassa maaperästä vapautui rikkidioksia ja se sai järvet höyryämään, mutalätäköt kuplimaan ja tästä Rotorua sai myös ominaishajunsa. Tuliperäiset järvet loistivat keltaisen, turkoosin, oranssin ja vihreän sävyissä. Osassa kuumista lähteistä oli myös mahdollista ottaa rentouttavia kylpyjä sekä mineraaleja sisältäviä mutanaamioita.

Rotoruan iltatorilla oli Live-musiikkia ja erilaista ruokaa aina perinteisestä Maori ruuasta Kiinalaiseen. Pasteijoita herkkusieni-juusto täytteellä sekä kasvishampurilaisia, jotka olivat varmasti parhaimpia hampurilaisia mitä olen ikinä syönyt. Voi nam. Mikäli matkaat Rororualle, tarkista että kerran viikossa järjestettävä iltatori ajoittuu matkallesi.

Uuden-Seelannin alkuperäiskansan, Maorien luona illallisella

Maori kylässä esiteltiin muinaista Maori-kulttuuria ja heidän tapoja sekä uskomuksia. Lisäksi oli Maorien perinteinen tanssiesitys eli haka. Aluperin haka oli sotatanssi, joka esitettiin ennen taistelua vihollisen pelottelemiseksi. Tanssiin liittyivät äärimmäiset ilmeet kuten kielen ulos työntäminen ja irvistäminen. Tunnetuin haka on Uuden-Seelannin Rugby – joukkueen: All Blacksin esittämä haka Ka Mate.

Lopuksi oli Maori-illallinen. Ruokana oli perinteinen Maori ruoka eli maan alla tuntien ajan kypsytetty liha, perunat, bataatti ja kasvikset. Ruoka oli taivaallista. Paluumatkalla minä ja eläkeläisiä täynnä oleva bussi laulettiin vanhoja 50-70-luvun hittibiisejä Elviksestä Beatlesiin. Pitääkö olla huolissaan, jos osasi laulujen sanat yhtä hyvin kuin eläkeläiset?

Elämys 5 tähteä – must see jos käyt Rotorualla!

Rotorua jakaa mielipiteitä sen suhteen kannattaako sinne matkata. Suosittelen tarkistamaan Rotoruan aktiviteetti tarjonnan ja miettimään onko siellä itseä kiinnostavia kohteita. Itse nostaisin Rotoruan yhdeksi Uuden-Seelannin parhaista kohteista, koska siellä oli paljon minua kiinnostavia aktiviteetteja ja nähtävää.

Lake Aniwhenualla Maorien iltanuotiolla ja yökylässä

Lake Aniwhenua :lla majoituimme Maoriheimon hoteissa. Saimme kuulla ja nähdä alkuperäisasukkaiden tämänhetkisestä heikosta tilanteesta, pyhästä metsästä ja muinaisia tarinoita iltanuotiolla. Lake Aniwhenuan Maoriperheen tarkoituksena oli lisätä tietoutta Maori kulttuurista ja siten parantaa työttömyyden sekä rikollisuuden pariin ajautuneen yhteisön tilannetta.

Maoreilla on läheinen suhde luontoon ja he uskoivat, että luonnosta otetaan ainoastaan se mitä tarvitaan ja koska luonto antaa heille elämän, heidän tulee suojella luontoa. Maorit kokivat olevansa yhtä luonnon kanssa ja jokainen vedestä nostettu kala tai maasta kaadettu puu siunattiin ennen käyttöä.

Eurooppalaisten asuttaessa Uuden-Seelannin oli niin monesta maasta tuttu tarina valmis, jossa alkuperäiskansa ajettiin ahtaalle, maahan tuotiin Uuden-Seelannin luontoon kuulumattomia vieraslajeja sekä metsästystä ja maan käyttöä alettiin tehdä ilman rajoitteita.

Toisin kuin monessa muussa maassa Maorien kulttuuria ja kieltä on saatu herätettyä henkiin turistien kiinnostuksesta alkuperäiskansan kulttuuria kohtaan.

Blue Duck Station – Somepaastoa, linnunrata ja ratsastusta.

Taupon kautta matkamme jatkui Blue Duck Stationille, joka on 7200 hehtaarin maatila, jossa sekä metsästetään että suojellaan luontoa palauttamalla maata sen luonnolliseen kasvillisuuteen. Maa-alaan palautettiin mm. siellä normaalisti kasvavaa Manuka-kasvia, josta valmistetaan paljon Probiootteja sisältävää ”maailman terveellisintä” hunajaa.

Blue Duck Stationilla pääsin ratsastamaan hevosella huikeissa maisemissa metsäpoluilla, vaelsin vesiputoukselle ja soutelin kanootilla vesiputouksen alla keskellä vehreää luontoa.

Tämän paikan ehdottomasti hienoin juttu oli ilman valosaasteita mustalla yötaivaalla näkyvä Linnunrata. Pitkä kaukaisuuteen jatkuva nauha tähtiä, minkä ympärillä oli hienoa taivaalla loistavaa tähtipölyä. Ihan mielettömän kaunista <3

”Not all who wander are lost”

-Lord of the Rings-

DreamCoaching_personal training-life coaching

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.