Matkapäiväkirja 8.

Backpackerina töiden hakua Australiassa:
Time out ja uusi suunnitelma

Brisbaine / Cairns, Australia

Töiden haku Australiassa ei ole läpihuuto juttu, vaan suhteellisen haastavaa ja siihen saa varata aikaa. Toki myös onni vaikuttaa todella paljon asiassa: joskus saat pöydän alta suhteilla töitä heti ja joskus ei tärppää monen sadan hakemuksen jälkeenkään. Backpackereiden työhakemuksia saattaa tulla yhdelle työnantajalle jopa pari sataa yhtä paikkaa kohden, joten kaikkia hakemuksia ei luonnollisesti edes lueta.

Vinkit reppureissaajan työnhakuun

Ensimmäinen asia mitä tulisi päättää on se, että mitä työtä haet ja mistä. Toisin kuin Suomen kartoissa näkyy – Australia on melkein Euroopan kokoinen manner. Eli hakemalla kaikkea kaikkialta, ei ole toimivin yhtälö, vaikka avoin kaikelle kannattaakin olla. Reppureissaajat ovat yleensä toisen vuoden viisumin toivossa ja siten usein valmiita venymään työajoissa tavallista enemmän sekä valmiita tinkimään työolosuhteista. Tämä ilmiö on valitettavasti tuonut mukanaan sen, että huijaukset työnantajien puolelta ovat valitettavan yleisiä ja työntekijöiden kaltoinkohtelua esiintyy paljon. Esimerkiksi hedelmien poiminnassa saattaa palkkaus olla painon mukaan ja poimittavaa ei ole välttämättä kaikille päiville – majoitus ja kuljetusmaksut kuitenkin pyörivät koko ajan farmille. Eli suomeksi sanottuna pissitään silmään ja tätä on varsin paljon liikkeellä. Oman mausteensa työnhakuun tuo siis se, että yrität seuloa mahdolliset mädät omenat työpaikkailmoitusten joukosta.

”Suomalainen tyttö hakee töitä eläinten parista”

Lähettelin työhakemuksia sinne ja tänne ja lopulta päätin että haluan töitä ja työkokemusta eläinten parista – se olisi kuitenkin työtä mitä en ikinä Suomessa tekisi ja rakastan eläimiä yli kaiken. Facebookin työnhaku sivustoja on monia, samaten netistä löytyviä sivustoja mm. Gumtree.com. Laitoin työnhaku ilmoitusta parille sivustolle ja kyselin töitä parista mielenkiintoisesta paikasta mm. meijeristä. Minusta oltiin kiinnostuneita ja pääsin seuraavalle kierrokselle useampaan paikkaan. Törmäsin kuitenkin samaan haasteeseen aina uudestaan: en pystyisi työskennellä yli kolmea kuukautta (mitä monet farmit vaativat), sillä työviisumini loppuisi Tammikuun alussa.

Työnhaku tuntui aamusta iltaan etsimiseltä ja odottelulta. Menetin hermoni: En aio käyttää koko Australia aikaani pelkkään odotteluun. Hienosti kesti vieteri työnhaussa sen seitsemän päivää. TIME OUT, totesin itselleni. Ei toimi näin. Pitää ottaa uusi lähestymistapa työnhakuun.

Uutta Catsitter hommaa pukkaa ja loma Cairnsiin

Sukulaiset miettivät samalla kuumeisesti kenet saisivat vahtimaan taloa ja kissaa heidän parin viikon päästä starttaavan Uuden-Seelannin matkan ajaksi. Mietin että sukulaisista on ollut minulle niin korvaamaton apu täällä Australiassa, että ilmoitin auttavani ja tulevani uudestaan Catsitteriksi pariksi viikoksi, niin heidän ei tarvitse stressata. Catsitter homma haastaa hieman työnhakua, mutta ajattelin että olkoot, niin tapahtuu kuin tarkoitus töiden kanssa. Enkä liikoja ole elämässä töiltä huilannut, joten tässä saa sitten hieman pidemmän pätkän lomailtuakin. Näinpä buukkasin viikon loman Cairnsiin ja Catsitter keikka Cairnsin jälkeen pariksi viikoksi oli sovittu. Heti tuli parempi mieli, kun jotain oli sovittuna pari viikkoa eteenpäin ja töiden aloitukseen olisi selkeä päivämäärä. Työpaikkoja pystyisin matkanvarrella katsella rauhassa ja voisin laitella muutaman hakemuksen päivää kohden.

Cairns – koralliriuttoja ja sademetsiä

Päätin pärjätä viikon reissun pelkillä käsimatkatavaroilla ja tuumailin tarkkaan mukaan otettavat tavarat. Mietin samalla mielessäni miten saimme muutossa työllä ja tuskalla survottua kaikki tavarani isoon varastoon ja nyt pärjäisin viikon vain repullisella tavaraa – kontrasti on suorastaan hämmentävä. Matkailu kyllä avartaa senkin suhteen miten tarpeellisia kaikki tavarat ovat – tai eivät ole. 

Brisbainesta Cairnsiin olisi parin tunnin lentomatka. Ensimmäisen kerran elämässäni käsimatkatavarat eli pullea reppuni joutui puntariin. Ylipainoa, vaikka yritinkin hätäpäissäni mussuttaa kaikki eväsproteiinipatukat ennen totuuden hetkeä. Varsin suolainen kilohinta napsahti parista liikakilosta.

Australian koillisrannikolla sijaitseva Cairns on tunnettu isosta valliriutasta ja maailman vanhimmasta sademetsästä. Ilmasto on trooppinen, ympäri vuoden lämpötilat ovat 25-32c hujakoilla ja kosteuspitoisuus korkea. Cairnsissa on hyvä energia ja siellä tuntuu, että sielu lepää. Näinpä Cairns on ehdottomasti top3:ssa: lempipaikkani Australiassa.

Siis Cairnsia kohti 😊

"When things don't go as planned
make a new plan"

DreamCoaching_personal training-life coaching