Näin hävität -5kg helposti ja samalla lisäät voimavaroja

Jes! Vaaka näyttää -5kg vähemmän kuin lokakuussa! Lempivaatteet mahtuu taas päälle ja olo on energinen – ja mikä parasta, näen itseni peilistä! Miten tähän päästiin?

Olin tänä syksynä Harri Gustafsbergin Stressinhallintavalmentaja koulutuksessa ja koin suuria oivalluksia niin omista voimavaroista kuin valmennuksellisesti. Asiat eivät olleet kaikki uusia, mutta ei tarvitsekaan. Me opimme vanhan päälle ja äärettömän tärkeää on se, että välillä palaamme ihan niiden perusjuttujen äärelle. On tärkeää, että välillä pysähdytään ja kysytään itseltä: Mitä kuuluu ja miten menee omien voimavarojen kanssa? Fyysiset resurssit eli voimavarat ovat avainasemassa Stressinhallinnassa. Nimenomaan fyysiset resurssit on minun vahvin osaamisalue, joten halusin tehdä itselleni ihmiskokeen Stressinhallintaan. Valmentajana haluan tehdä esimerkillisesti ja ymmärtää käytännön kokemuksella prosesseja mitä asiakkaille valmennan – näin koen pystyväni valmentaa ihmisiä paremmin kun myös käytännössä ymmärrän mistä prosessissa on kyse.

Corona antoi (teko)syyn lipsua omien fyysisten voimavarojen tarkkailusta

Oli aika kääntää katse omiin fyysisiin resursseihin ja huomasin että olin lipusunut joihinkin sellaisiin tapoihin, mitkä eivät fyysisiä voimavarojani tue. Löysin itseni hokemasta joka viikko sitä samaa virttä siitä, että ”Kyllä tänä viikonloppuna (ja viikolla) pitää jotain (…kassillinen) hyvää olla, koska corona”. Voin syödä vähän sitä tätä ja vähän tuota, kun onhan tässä vuodessa ollut niin paljon kestämistä. Mikä helvetin syy tuo nyt on (anteeksi ranskani) kysyin itseltäni? Annanko yhden taudin pilata myös fyysiset resurssini? Coronasta oli tullut tekosyy sille, että voin olla ottamatta vastuuta omasta herkuttelustani. Kyllähän minä ihan tasan tarkkaan tällä kokemuksella ja koulutuspohjalla tiedän, millainen ruokavalio tukee minun jaksamistani. Ajatus itseni hemmottelun taustalla oli toki hyvä: tiukka vuosi takana, niin nyt ei mitään diettejä enää tähän. Aivan, tiukka vuosi. No, miten minä voisin auttaa ja tukea itseäni tässä haastavassa maailman menossa? -Parantaa fyysisiä resursseja eli voimavaroja.

Millaisia muutoksia olisi järkevintä tehdä ja miten se olisi parhaiten jaksamista tukevaa?

Oli aika siivota ruokavaliosta se kaikki ylimääräinen sonta pois, mikä ei tue voimavaroja, vaan päinvastoin heikentää jaksamistani. Tämä on mm. epäsäännöllinen syöminen tai ruoka-aikojen venyminen, aterioiden jättäminen väliin, suklaa, cola-juomat, jäätelö, pannari jne. Totesin itselleni, että ei diettejä, mutta kaikki tämä paska siivotaan nyt pois. Kannoin myös edelleen pitkän reppureissun tuomia kiloja ja tiesin että parempi olo olisi toki ilman reissun tuomaa extraa vyötäröllä.

Haaste oli heitetty ja koska pikkujoulu kausi sekä muut isommat riennot tältä syksyltä oli peruttu, niin saa keskittyä vaan itsensä voimaannuttamiseen hyvällä ja terveellisellä ruualla. Tavoitteen asettelu oli asetettu jouluun eli 2,5kk, koska siinä on riittävän pitkä aika testata miten elämä muuttuu(ko?) kun syön siistimmin. Joulu on minulle vuoden tärkein juhla, joten en aio laskea kuinka monta konvehtia ja piparia syön joulun ja uuden vuoden välissä – normaali syöminen kun lähtee taas rullaamaan vuoden vaihteen jälkeen.

Herkkuja dietillä

Stressinhallintavalmentajan oma ihmiskoe ja 2,5kk myöhemmin

Se on hieno juttu, että olo on kevyt, -5kg, vaatteet mahtuu paremmin, tunnistaa itsensä taas peilistä ja jaksaa paremmin – mutta ehkä yksi hienoimpia juttuja omalla kohdalla on kuitenkin se kun pääset tavoitteeseen, voittaa itsensä ja saa kokea onnistumisen iloa.

Lähdin tavoittelemaan Stressinhallinnan näkökulmasta parempia voimavaroja sekä hyvinvointia. Mitä tuloksia olen havainnut 2,5kk jälkeen

 • -5kg paino, reppureissukilot hävitetty
 • Olo kevyt ja hyvä
 • Peilistä näkee taas itsensä
 • Uni on parantunut (ei enää nukahtamisvaikeuksia, keskellä yötä heräämistä tai aamulla liian aikaisin heräämistä)
 • Jaksaminen on selkeästi parantunut ja yrittäjän pitkiin työpäiviin riitti hyvin virtaa
 • Palkitseminen on siirtynyt taas muihin tapoihin kuin herkkuihin
 • Rasvaisia tai sokerisia herkkuja ei tee enää mieli
 • En koe, että olisin joutunut luopumaan juuri mistään, sillä korvasin herkut omilla terveysversio herkuilla mm. kauraomenapaistoksella

Kehonkoostumusmittauksessa muutokset (toukokuu ja joulukuu 2020 välillä)

 • Rasvaa on lähtenyt -6kg – rasvaprosentti tippunut 6,5%:lla
 • Aineenvaihdunnallinen ikä on tippunut 15 vuotta
 • Sisäelinten ympärillä oleva rasva on vähentynyt kahdella yksiköllä
 • Lihasmassa on pysynyt samana

Ja miten tähän päästiin, että pudotin -5kg rasvaa 2,5 kuukaudessa:

 1. Ruokavaliosta siivottiin epäterveelliset (rasvaiset ja sokeriset herkut pois)
 2. Söin 4-5 kertaa päivässä ja 3-4h välein
 3. Nukuin 7-8h yössä
 4. Korvasin lempiherkkuja terveellisemmillä vaihtoehdoilla
 5. Join tasaisesti vettä 2-3 litraa päivässä
 6. En käyttänyt yhtään alkoholia
Muutos kehonkoostumuksessa

Tehtävä sinun fyysisiin voimavaroihin ja painonhallintaan

 1. Mieti omaa ruokavaliotasi, tukeeko se voimavarojasi vai heikentääkö se voimavarojasi?
 2. Mikä olisi pieni ja helppo asia mitä voisit ruokavaliostasi muuttaa, minkä tiedät tukevan terveyttäsi?
 3. Milloin aloitat, kalenteroi.

Don't Compare Yourself to Others. Compare Yourself to the Person You Were Yesterday.

Personal training_dreamcoaching

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.