Somediettiä, Kiinan muuri ja kurkistus erilaiseen Kiinan kulttuuriin

Viisi vinkkiä kun matkustat Kiinaan

  1. Varaudu siihen että netti ei toimi tai se toimii huonosti. Tulosta paperille tarvittavat matkadokumentit sekä varatut hotellit. Ole myös valmis esittämään lentolippu jatkoyhteydestä, mikäli olet käymässä Kiinassa vain pari päivää Transit -viisumilla.
  2. Suunnittele matkasi niin, että silloin kun matkustat, Kiinassa ei ole juhlapyhä tai juhlaviikkoa. Juhlapyhänä Transit-viisumilla sinua ei päästetä maahan.
  3. Varaudu siihen että 90%:sti kaikki lukee Kiinaksi ja suurin osa ihmisistä ei puhu englantia. Lataa Kiinaksi kääntävä Appi tai ota sanakirja mukaan.
  4. Ota jo Suomesta Kiinalaista valuuttaa mukaan. Tarvitset rahaa Taxiin/bussiin/junaan kun lähdet lentokentältä. Monessa paikassa käy vain käteinen.
  5. Lataa VPN sovellus puhelimeen, joka asettaa IP-sijainnin toiseen maahan. VPN sovellus mahdollistaa internetin käytön.,

Kiinan reissu oli kurkistus kulttuuriin ja nopea muutaman päivän piipahdus.

Kiinassa voin suositella käymään: Mielestäni mitä erilaisempi kulttuuri, sitä enemmän se avartaa omaa maailmankuvaa sekä lisää ymmärrystä eri kansallisuuksista ja ihmisistä. Muihin kulttureihin tutustuminen saa myös arvostamaan sitä mitä itsellä on: kaukaa näkee paremmin lähelle. 

Parasta Kiinassa oli ihmisten avuliaisuus, ruoka ja Kiinan muuri. Haastelliseksi koin netin toimimattomuuden ja kielimuurin. Kiinalainen kulttuuri vaati paljon avarakatseisuutta ja ymmärrystä.

Kiinalaisten avuliaisuus

Olin kuullut monelta ennakkovaroituksia siitä, miten Kiinalaiset eivät halua palvella länsimaalaista ja esimerkiksi taxikuskit eivät ota kyytiin. Tästä syystä olin henkisesti varautunut haastavampaan reissaamiseen kuin normaalisti. Olin pulassa useamman kuin kerran ja sain kuitenkin pyyteettömästi apua ihmisiltä, joiden kanssa ei ollut yhteistä kieltä. Olin äärettömän kiitollinen ja helpottunut saamastani avusta ja tämän lisäksi oli mahtavaa nähdä auttamisen ilo toisen kasvoilta. Annetaan hyvän kiertää.

Makuelämykselliset yllätykset

Kiinalainen ruoka, oi kyllä! Voisi sanoa että maut olivat paljon syvempiä ja makuvivahteita oli enemmän kuin suomalaisessa ruuassa. Oman twistinsä asetti se, että pääasiallisesti ruokalistat olivat kiinaksi ja et nähnyt ruuasta kuin kuvan. Syöminen oli siis todellakin yllätyksellistä. Kiinalaiset hyödyntävät ruuissa ihan kaiken, joten eteen sattui myös makuelämyksiä, jotka jäivät ensimmäisen puraisun jälkeen siihen. Ravintoloissa sai vain puikot, joten jos puikoilla syöminen ei luonnistu, mukana kannattaa olla oma haarukka. Ruokailemaan kannattaa mennä niin, että tilaa useamman aterian, jotka sitten jakaa porukan kesken.

Mieletön Kiinan muuri

Kiinan muuri oli upeampi elämys kuin osasin odottaa. Muuri itsessään oli todella vaikuttava ja 7km vaellus osittain varsin vaikeakulkuisella muurilla tarjosin voittajafiiliksen maalissa. Kiinanmuuri oli upeita maisemia ja historiallinen elämys. Aurinkoinen päivä ei olisi voinut olla täydellisempi muurilla käymiseen. Muurilla oli jyrkkiä nousuja, hyvin isoilla askelmilla olevia portaita (ja niitä portaita oli paljon!) ja ajoittain ylös tai alaspäin mentäessä liukkaaksi hiottuja matkanpätkiä, joita ei päässyt eteenpäin kuin muurin seinästä kiinni pitämällä. Mielestäni muurin haasteellisuudesta olisi voinut varoittaa etukäteen, jotta esim. sydänsairaat tai huonokuntoiset osaavat valita vaihtoehtoisen kaapelihissin.

Kiinassa pääset somedietille

Kiinassa hallitus on estänyt Facebookin, Instagramin, Watsappin ja Googlen: esim. Gmailin ja Googlemapsin toiminnan. Kiinalaiset tosin kiertävät tätä käyttämällä VPN:ää. VPN asettaa IP-sijainnin toiseen maahan ja auttaa ohittamaan mahdollisia maantieteellisiäblokkauksia. Eli maahan saapuessa lataa esim. ilmainen VPN appi puhelimeen. Omalle kohdalle sattui Kiinalainen juhlaviikko, jolloin valitettavasti hallitus oli estänyt VPN:n käytön tai käyttö oli kuormittunut niin ettei se loppuviimein toiminut. Nettiyhteydet ovat huonompia kuin Suomessa ja pätkivät, joten tähän on syytä varautua. Maps.me oli vaihoetoinen offline tilassa toimiva karttamalli Google mapsille. Koin ahdistavana että en pystynyt olla yhteydessä kehenkään, enkä voinut tarkistaa missä olen. Oli ehkä hieman järkyttävääkin todeta kuinka riippuvaiseksi sitä on somesta ja netin mahdollistamista apuvälineistä tullut.

Kielimuuri

Kiinalaiset eivät puhu englantia ja ne ketkä puhuvat niin huonosti. Reissaaminen kiinassa vaatii siis hieman tavallista enemmän pitkämielisyyttä ja hermoja. Tarvitset Apin joka kääntää kiinaksi tai varsin rennon lomamielen, sillä tarvitset jokaisella etapilla jonkun englantia osaavan Kiinalaisen kääntämään paperille mitä tai minne haluat. Suurin osa kylteistä on Kiinaksi, mikä voi aiheuttaa haasteita. Suora kieltäytyminen voi kiinalaisessa kulttuurissa johtaa epämukavaan tilanteeseen ja jopa kasvojen menetykseen. Se, miksi länsimaalaista ei palvella, voi johtua myös kiinalaisten kokemasta riittämättömyydestä sen suhteen etteivät he ymmärrä tai osaa englantia. Asetamme heidät jo lähtökohtaisesti epämukavaan tilanteeseen.

Kiinassa olet nähtävyys

Koin monessa tilanteessa Kiinalaisen käyttäytymisen olevan vastakohta Suomalaisiin käyttäytymismalleihin. Kiinalaiset sylkevät (niin että tuntuvat koristavan kaikki aivolimat mukaan) ja nenää kaivetaan ennen kuin kätellään. Ei tunneta henkilökohtaisen tilan olemassaoloa: esimerkiksi tuntemattoman olkapää soveltuu vallan hyvin tyynynkorvikkeeksi nukkumiseen tai mikäli olet tiellä, sinut tönäistään pois alta. Huutaminen on normi keskustelumuoto kaikilla. Siis kaikilla. Ja jos harmittaa niin sitten huudetaa vielä kovempaa – tunnetilojen ilmaisuun ei ole mitään rajoja. Länsimaalaiset ovat vähän kuin eläntarhasta karanneita, heitä voi jäädä ihan vapaasti tuijottamaan. Tuijotus ei lopu ennenkuin itse lähdet tilanteesta jatkamaan matkaa. Kulttuurilliset käyttäytymiserot olivat merkittäviä, mutta tilanteet olivat huvittavia ja koin erilaisen käyttäytymisen lähinnä mielenkiintoisena seurata.

Chinese Proverb about Life:

人不可貌相。

rén bù kě mào xiàng

Never judge a person by his appearance

Traveling enables us to see The world through
the eyes of someone else,
and to understand their aspirations and assumptions.

-John Kerry-
Personal training_dreamcoaching

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.